Zorginstanties

Verantwoordelijkheden van zorginstanties

Het Nederlandse zorgstelsel is tegenwoordig steeds meer gericht op zelfzorg. Vanuit de maatschappij wordt verwacht dat je goed voor jezelf zorgt en pas aan de bel trekt wanneer je hulp nodig hebt. Het Internet vervangt in de huidige tijd voor veel mensen het dokterspreekuur. Op websites als thuisarts.nl kan je advies inwinnen over al je huis, tuin en keuken kwaaltjes. Maar wat nu als je niet met een computer overweg kunt? Of als je helemaal niet kunt lezen? Zorginstanties hebben de verantwoordelijkheid om goed op dit probleem in te spelen. Maar doen ze dat wel altijd?

Zorgverzekering

De Nederlandse burger moet tegenwoordig zelf goed nadenken over welke zorg hij/zij nodig heeft. Alle vormen van zorg zijn beschikbaar. Maar men moet er wel zelf achteraan. Denk bijvoorbeeld aan de zorgverzekering. Heb je een slecht gebit? Dan moet je er zelf voor zorgen dat je een zorgverzekering afsluit waarin de tandarts kosten worden gedekt. Doe je dit niet? Dan loop je tegen hele hoge kosten aan.

Zorginstelling die tijd voor je neemt.

Voor mensen met een beperkte gezondheidsvaardigheid kan het heel lastig zijn om het juiste zorgpakket samen te stellen. Vragen als; Wat voor zorg heb ik eigenlijk nodig? En waar kan ik die zorg vinden?, zijn vragen waar niet zo snel bij wordt stilgestaan. Of die te ingewikkeld zijn om antwoord op te krijgen. Het is van groot belang dat deze mensen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Een zorgverzekering kan het verschil maken door dat beetje extra tijd en inspanning te bieden, waardoor ook mensen met een beperkte gezondheidsvaardigheid de zorg kunnen krijgen waar ze recht op hebben.

Herkennen van lage gezondheidsvaardigheden

Hoe kunnen zorgverschaffers inspelen op de problematiek rondom een beperkte gezondheidsvaardigheid? Heel eenvoudig eigenlijk. Ze moeten hun ogen er niet voor sluiten. Het volgende gedrag van patiënten/cliënten kan duiden op een verlaagde gezondheidsvaardigheid:

  • Moeite hebben met het invullen van formulieren
  • Moeite hebben met het beantwoorden van vragen
  • Niet duidelijk kunnen aangeven waar iemand last van heeft en slecht kunnen formuleren van vragen.
  • Nooit  aanwezig zijn op de afgesproken tijd

 

Komen bovengenoemde punten voor? Neem dan extra tijd voor deze persoon en ga na of er sprake is van een beperkte gezondheidsvaardigheid.